Studio Dentin

Dentalna implantologija

Implantologija je grana dentalne medicine koja se bavi ugradnjom implantata te omogućava rješavanje svih oblika bezubosti. Objedinjuje biologiju, biomehaniku, oralnu kirurgiju, protetiku, parodontologiju, estetsku stomatologiju i zubotehnički laboratorij. Implatatima se nadomješta jedan zub ili više njih bez potrebe za brušenjem susjednih zuba. Također omogućava i dodatnu fiksaciju potpunih proteza pomoću manjeg broja implantata i zglobnih veza koje povezuju implantat i potpunu protezu. To se posebno odnosi na vrlo često pomične donje potpune proteze.

Implantat je mali vijak koji se ugrađuje u kost gornje i donje čeljusti i služi kao zamjena za korijen izgubljenog zuba. Riječ je o “umjetnom” korijenu, izrađenom od plemenitog metala titana, koji je najbiokompatibilniji materijal za ljudsku kost. Za uspjeh terapije ključno je srastanje zubnog implantata i kosti pacijenta, tj. oseointegracija, za što je potreban vremenski period od 3 do 4 mjeseca, u pojedinim slučajevima i 6 mjeseci i više. Nakon srastanja implantata s kosti, dentalni laboratorij izrađuje protetski nadomjestak, tj. zube koji nedostaju. U najjednostavnijem slučaju radi se o jednom zubu, a krajnji domet dentalne implantologije je nadomješatnje svih zuba u čeljusti za što je potrebno 6 - 8 implantata po čeljusti.

Uvjeti za postavljanje implantata su dostatna količina kosti koja se određuje obaveznom panoramskom slikom čeljusti ili CT snimkom, odsutnost kroničnih bolesti, te dobra oralna higijena, a izrazito su važne redovite kontrole i pojačana higijena usne šupljine, kako bi se spriječile i na vrijeme otkrile eventualne komplikacije.

Treba istaknuti da se zahvat se izvodi pod lokalnom anestezijom te je potpuno bezbolan.

Higijena implantata

Pacijent mora biti svjestan da briga o protetskom nadomjestku zahtjeva osobitu pažnju i više truda od održavanja prirodnih zuba. Osnova za temeljitu oralnu higijenu su pravilno četkanje, ali i uporaba interdentalnih četkica, tuševa za zube i vodica za ispiranje, te zubnog konca. Ako oralna higijena nije ispravna, dolazi do upale sluznice oko implantata koja se može proširiti i na kost oko implantata (periimplantitis).

Uspješnost implantata

Najvažniji faktor koji utječe na uspješnost je održavanje pravilne i temeljite oralne higijene, kao i redovite kontrole kod stomatologa. Posjete stomatologa u svrhu kontrole i profesionalnog čišćenja trebaju biti češće nego uobičajeno (2 – 4 puta godišnje), a takav način njege i održavanja traje doživotno.

Svake dvije godine potrebno je stanje implantata i koštanih struktura kontrolirati rendgenskom snimkom (ortopantomogramom). Iako nigdje u medicini ne postoji garancija za uspjeh, ugradnja implantata jedan je od najsigurnijih postupaka u dentalnoj medicini, s postotkom uspješnosti 80-95%.

Ordinacija Bočina koristi najkvalitetnije zubne implantate tvrtke Nobel Biocare, koji se proizvode najmodernijom tehnologijom i rezultat su 40 godina tradicije.

Pružamo maksimalnu razinu usluge i uz vanjske suradnike omogućavamo sveobuhvatni tretman na jednom mjestu.

Pošaljite upit ili nas nazovite na: +385 51 645 001

Pošalji upit