Studio Dentin

Parodontologija

Parodontologija je grana stomatologije koja se bavi bolestima potpornih struktura zuba. Parodont je funkcijska cjelina pojedinih tkiva koja podupiru zub, čine ga gingiva (zubno meso), parodontni ligament, cement zuba i alveolarna kost.

Bolesti parodonta su upalna stanja uslijed kojih dolazi do propadanja tkiva koja učvršćuju zube. Razlikujemo gingivitis, upalu zubnog mesa, te upalu cijelog potpornog aparata koja se naziva parodontitis (paradontoza).

Bolesti parodonta uzrokovane su bakterijama, a kao čimbenici rizika za nastanak navode se loša oralna higijena, pušenje, nekontrolirani dijabetes i genetski faktori.

Bakterije se nakupljaju na površinu zuba i organiziraju u zubni plak koji mineralizacijom prelazi u zubni kamenac. Zubni kamenac sam po se sebi nije uzrok parodontnih oboljenja već se na njegovoj hrapavoj površini koju je nemoguće adekvatno čistiti sakupljaju nove bakterije koje izazivaju upalu u obližnjem parodontu.

Upala započinje u površnim slojevima parodonta gdje se prvo očituje kao gingivitis, upalom zubnog mesa –gingive. Gingivitis je reverzibilno stanje koje se nakon profesionalnog uklanjanja zubnog kamenca i adekvatne oralne higijene vraća u početno stanje. Progresijom upale nakon neliječenog gingivitisa dolazi do razaranja alveolarne kosti te posljedično do gubitka parodontnog ligamenta i povlačenja zubnog mesa. Parodontitis je vidljiv i na rendgenskim snimkama te se liječenjem gubitak alveolarne kosti ne može vratiti, ali se napredovanje parodontitisa može vrlo efikasno zaustaviti.

Blaži stadiji bolesti mogu se riješiti uklanjanjem plaka i kamenca te uklanjanjem upaljenog tkiva iz parodontalnog džepa, bez rezanja gingive. Uznapredovali stadiji liječe se kirurškim putem, uklanjanjem upaljene gingive (zubnog mesa) sa ciljem eliminacije viška zubnog mesa sve do zdravog dijela (gingivektomija), uklanjanjem nekrotičnog tkiva oko korijena, nadomještanjem izgubljene kosti te regeneracijom tkiva oko zubi.

Pružamo maksimalnu razinu usluge i uz vanjske suradnike omogućavamo sveobuhvatni tretman na jednom mjestu.

Pošaljite upit ili nas nazovite na: +385 51 645 001

Pošalji upit