Studio Dentin

Oralna kirurgija

Oralna kirurgija je grana stomatologije koja obuhvaća različite kirurške zahvate na alveolarnim nastavcima, dijelovima čeljusti koji nose, odnosno sadrže zube.

Jedni od najčešćih zahvata u oralnoj kirurgiji danas su vađenja zuba, osobito operativno ili neoperativno vađenje umnjaka. Vrlo često umnjaci koji nisu do kraja iznikli oko zubnog mesa koje ih djelomično prekriva, razvijaju upale koje nazivamo perikoronitis i tada je najčešća terapija vađenje takvog umnjaka. Operativno vađenje umnjaka u potpunosti je bezbolan zahvat, ali postoperativni oporavak je vrlo individualan i mogući su i scenariji u kojima pacijenti i više dana nakon zahvata osjećaju bolove i nelagodu up usnoj šupljini.

Drugi najčešći zahvat u oralnoj kirugiji je apikotomija zuba koja u doslovnom prijevodu s latinskog jezika znači odstranjivanje vrška korijena zuba. To je zahvat koji je indiciran u slučajevima u kojima oko vrška korijena perzistiraju kronični upalni procesi koji se ne mogu izliječiti klasičnom endodontskom terapijom. Apikotomijom se tada kirurški izravno pristupa na mjesto upale i upala se očisti, a vršak korijena odstrani.

U domenu oralne kirurgije spadaju i postupci regenerativne predimplantološke kirurgije. Oni podrazumijevaju sve postupke povećanja (augmentacije) tvrdih i mekih tkiva na alveolarnom grebenu u svrhu dobivanja dovoljne ili optimalne količine tkiva za uspješnu implanto-protetsku rehabilitaciju. Augmentacija grebena najčešće se provodi s umjetnom kosti čime je takav postupak ugodniji za pacijenta jer se ne otvara novo operativno polje, ali se kod ozbiljnijih defekata kosti (vidljivih na panoramskoj RTG slici ili na CT-u) ipak mora provesti opsežniji zahvat transplantacije autologne kosti uzete sa samog pacijenta (najčešće s brade ili područja donje čeljusti iza umnjaka).

Podizanje dna maksilarnog sinusa odnosno sinus lift je također jedan od postupaka regenerativne predimplantološke kirurgije. To je kirurški zahvat koji se provodi u stražnjem dijelu gornje čeljusti u slučaju nedovoljne debljine kosti potrebne za postavljanje implantata. Kroz vanjski dio koštane stijenke sinusa pristupa se do sluznice maksilarnog sinusa. Sluznica se lagano odigne i postavljaju se membrane i umjetna kost. Ovaj zahvat se često može obavljati u isto vrijeme kada se ugrađuju implantati, no to ovisi od slučaja do slučaja tj. o stanju kosti kod svakog pacijenta.

Također, kako bi pružili što potpuniju i kvalitetniju uslugu našim pacijentima, surađujemo s oralnim i maksilofacijalnim kirurzima koji su obučeni i za najzahtjevnije situacije.

Pružamo maksimalnu razinu usluge i uz vanjske suradnike omogućavamo sveobuhvatni tretman na jednom mjestu.

Pošaljite upit ili nas nazovite na: +385 51 645 001

Pošalji upit