Studio Dentin

Dentalna protetika

Protetika je stomatološka disciplina koja se bavi nadoknađivanjem izgubljenih zubi, krunicama, mostovima, ljuskicama te potpunim ili djelomičnim protezama. Dijelimo ju na fiksnu, mobilnu i kombiniranu protetiku. Osim funkcionalne, protetika ima i estetsku ulogu u korekciji postojećih zubi. Nadomještanje izgubljenih zuba, liječenje i popravljanje postojećih, kao i estetske odnosno funkcijske korekcije spadaju u široko područje estetske stomatologije. Dentalna protetika svoj procvat duguje razvoju novih tehnologija i materijala. Povećani su brzina i preciznost izrade, funkcija i estetika radova dovedene su do savršenstva, a biokompatibilnost materijala igra sve veću ulogu.

U fiksnu protetiku se ubrajaju svi oni elementi koji se trajno cementiraju u čeljust te ih pacijent sam ne može izvaditi. Tu spadaju krunice, mostovi i ljuskice.

Krunice su vrsta zubnog nadomjestka koji nakon cemetiranja u potpunosti prekriva ostatak zuba. Još uvijek se najčešće upotrebljavaju metal-keramičke krunice, no danas su u ponudi i estetski superiornije cirkon-keramičke i potpuno keramičke (press) krunice.

Most je nadoknada koja se sastoji od nekoliko spojenih krunica, a predstavlja izbor u slučajevima kad nedostaje jedan ili nekoliko zuba, pri čemu je bezubi prostor sa obje strane ograničen prirodnim zubima koji će se upotrijebiti kao nosači mosta. Most se sastoji od dvije krunice postavljene na postojeće zube – nosače, te od umjetnih zubi – krunica, koji upotpunjuju prazninu. Nosači mosta mogu biti prirodni zubi ili implantati. Osim estetske, most ima i zdravstveno-preventivnu funkciju, jer onemogućuje povlačenje zubnog mesa te pokretljivost susjednih zubi.

Kada je situacija u usnoj šupljini takva da fiksni protetski nadomjesci nisu izvedivi, dentalna medicina nudi mogućnosti mobilnih ili kombiniranih protetskih nadomjestaka. Mobilne proteze mogu biti totalne ili parcijalne. Dok se totalne proteze izrađuju isključivo od akrilata, djelomične proteze mogu biti izrađene od dvije vrste materijala: akrilata ili wirona (s metalnom bazom). Koje ce se rješenje ponuditi pacijentu ovisi ponajprije o situaciji zatečenoj u usnoj šupljini. Mobilno protetske radove pacijent može sam vaditi iz usta kako bi adekvatno održavao oralnu higijenu.

Pružamo maksimalnu razinu usluge i uz vanjske suradnike omogućavamo sveobuhvatni tretman na jednom mjestu.

Pošaljite upit ili nas nazovite na: +385 51 645 001

Pošalji upit